Podczas XX edycji Ogólnopolskiego Finału Konkursu ” Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odebraliśmy statuetkę „Perła 2021”
Ucierane na surowo walkiem w makutrze płatki dzikiej róży z cukrem przez wiele lat wytwarzane były w domowym zaciszu jako dżem idealny – przede wszystkim do pączków. Konfitura różana z Końskowoli była pierwszym produktem jaki powstał w Manufakturze Różanej, pierwszym wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, pierwszym który zachwycił konsumentów. I cierpliwie czekała na swoją kolej – nareszcie może się pochwalić „Perłą”.
Dla nas jako producentów jest to wielkie wyróżnienie i docenienie ciężkiej pracy, którą wkładamy w stworzenie konfitury. Od samego początku czyli 2013 roku gdy została założona Manufaktura Różana kierowaliśmy się zasadą – JAKOŚĆ NIE ILOŚĆ! I mimo upływu lat w Manufakturze nic się nie zmieniło.
Dziękujemy za docenienie przez Krajową Kapitułę Izby Produktu Lokalnego i Regionalnego oraz Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego.
Jednak przede wszystkim dziękujemy wszystkim miłośnikom różanych przysmaków. To dzięki wam drodzy konsumenci możemy się rozwijać i tworzyć!