Konfitura z owoców róży – powstaje ze świeżo zebranych, z własnej plantacji owoców dzikiej róży pomarszczonej Rosa Rugossa. Wykonywana w całości ręcznie – począwszy od zbiorów po umieszczenie jej w słoiczku.
Owoc dzikiej róży to naturalny wzmacniacz odporności organizmu. Duża zawartość witaminy C. oraz galaktolipidu (potwierdzona badaniami) hamuje proces powstawania stanów zapalnych stawów. Źródło witamin A, B1, B2, E, K, kwasów organicznych i soli mineralnych.
Owoce wspomagają układ odpornościowy, chronią przed miażdżycą, regulują ciśnienie krwi. Zawarte w nich flawonoidy, karotenoidy i polifenole zapobiegają nowotworom i przewlekłym chorobom, wzmacniają system immunologiczny. Polecana dla osób obciążonych dużym wysiłkiem, osłabionych i wyczerpanych.
Konfiturę można użyć do ciast, deserów, jak również posmarować bułeczkę albo w ukryciu wyjeść palcem ze słoiczka.
Certyfikaty: Marka Produktu Lokalnego, Lubelski Produkt Tradycyjny, „Perła 2015”
Pojemność/cena: 350g/28zł 235g/18zł
Skład: owoce dzikiej róży 70%, cukier.
Mus z owoców dzikiej róży z pigwowcem – powstaje ze świeżo zebranych, pochodzących z własnej plantacji owoców dzikiej róży i pigwowca. Wytwarzany dzięki ręcznemu przecieraniu składników przez sita.
Owoce róży zawierają kwasy organiczne i flawonoidy, a związki odżywcze obecne w owocach pobudzają system odpornościowy. Mają działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe. W owocu bardzo ważnym i silnym antyoksydantem jest Likopen – zapobiega powstawaniu anemii, zwiększa aktywność metaboliczną i pozwala na sprawniejszą prace mózgu, utrzymuje skórę. Owoce dzikiej róży dzięki zawartości galaktolipidu wzmacniają tkankę stawową.
Jego naturalnie gęsta konsystencja sprawia, że nadaje się świetnie jako nadzienie do domowych wypieków, doskonały do bułki, naleśników, nabiału.
Polecane dzieciom, osobom starszym, a także kobietom w ciąży.
Certyfikaty: Marka Produktu Lokalnego
Pojemność/cena: 340g/18zł 230g/12zł
Skład: owoce dzikiej róży 70%, pigwowiec 10%, cukier, pektyna(agar) 0,2%
Syrop z owoców róży – świeżo zebrane owoce dzikiej róży są przecierane ręcznie na sitach, aby uzyskać jak najwięcej miąższu, podany lekkiej pasteryzacji. Naturalnie gęsty, mocno pomarańczowy.
Bogaty w witaminę C, galaktolipid, beta-karoten, likopen, bioflawonoidy, garbniki, pektyny, kwas foliowy.
Owoce dzikiej róży mają właściwości wzmacniające organizm, podnoszą odporność, zapobiegają chorobom nowotworowym, anemii, zwiększają aktywność metaboliczną organizmu, pozwalają na sprawniejszą prace mózgu, poprawiają trawienie, eliminują toksyny z organizmu. Zawartość flawonoidów w owocach wzmacnia naczynia włosowate, które przynoszą korzyści w leczeniu chorób zapalnych tj. zapalenie kości i stawów. Polecany w okresie wzmożonych zachorowań; jesienno-zimowych oraz zimowo- wiosennych.
Doskonały do herbaty, lemoniady, wody z miętą, jogurtu naturalnego, kefiru.
Certyfikaty: Marka Produktu Lokalnego, Lubelski Produkt Tradycyjny
Pojemność/cena: 300 ml/13zł
Skład: owoce dzikiej róży 75%, cukier
Sok z owoców róży bez cukru – powstaje ze świeżych owoców dzikiej róży w wyniku ręcznego przecierania owoców na sitach, aby wydobyć z nich jak najwięcej miąższu (zawiera najwięcej składników zdrowotnych). Jest naturalnie gęsty, o mocno pomarańczowej barwie, w 100% z samych owoców.
Bogaty w witaminę C, galaktolipid, beta-karoten, likopen, bioflawonoidy, garbniki, pektyny, kwas foliowy.
Regularne picie soku poprawia samopoczucie, wygląd skóry, łagodzi trądzik, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga organizm przy chorobach serca i wątroby, łagodzi ból gardła, wzmacnia system immunologiczny. Pomaga w schorzeniach mózgu i układu nerwowego. jest ważnym składnikiem wielu leczniczych mieszanek ziołowych.
NIE ZAWIERA CUKRU! Zalecana dawka spożycia to 25-30 ml dziennie. Doskonały dla osób w każdym wieku.
Używać do herbaty, wody, lemoniady, lodów.
Certyfikaty: Marka Produktu Lokalnego
Pojemność/cena: 300ml/13zł 500ml/20zł
Skład: owoce dzikiej róży 100%
Konfitura Różana z Końskowoli – intensywny, naturalny, bardzo aromatyczny zapach róży zamknięty w słoiku.
Konfitura powstaje ze świeżo, ręcznie zebranych płatków dzikiej róży rosy rugossy pochodzących z własnej plantacji położonej w otulinie Kazimierskiego Parku Krajobrazowego.
Płatki dzikiej róży zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe – głównie linolenowy, którego organizm sam nie produkuje. Zawierają witaminy C, B, K, E, magnez, garbniki, likopen, karoten.
Likwidują stany zapalne skóry, oczyszczają organizm, wspomagają problem z bezsennością, koją nerwy, zmniejszają stres, stosuje się je w aromaterapii.
Płatki róży dodadzą wyrazistości potrawom, podnosząc walory aromatyczne, są gwarancją niepowtarzalności. Można jej używać jako nadzienie do pączków, rogalików, aromatyzowania herbat lub kawy.
Certyfikat Produktu Lokalnego, Lubelski Produkt Tradycyjny, „Perła 2021”
Pojemność/cena: 250g/25zł 150g/18zł 50g/7zł
Skład: płatki dzikiej róży50g/100g, cukier
Syrop z płatków róży – duża zawartość olejków eterycznych. Uważany za frykas kulinarny, zawiera niepowtarzalny aromat, słodki smak.
Syrop wytwarzany z ogromnej, świeżej ilości płatków, zbieranych ręcznie z własnej plantacji leżącej w otulinie Kazimierskiego Parku Krajobrazowego.
Bogactwo witamin i minerałów, czyli wit. C, B, K, E, kwasu linolenowego, garbników. Wspomagają układ nerwowy, odpornościowy, pozytywnie działają na psychikę, zmniejszają stres, koją nerwy, wspomagają problemy z bezsennością, poprawiają koloryt skóry.
Subtelny smak i aromat pachnących róż przywołujący zapach lata to doskonały do napojów (kawy, herbaty, wody), sorbetów, lemoniad, deserów, alkoholi, półprodukt do nalewki.
Certyfikat: Marka Produktu Lokalnego, Lubelski Produkt Tradycyjny
Pojemność/cena: 250ml/13zł 300ml/15zł 500ml/25zł
Skład: płatki dzikiej róży 50ml/100ml, woda, cukier
Konfitura z pigwowca – Pigwowiec – inaczej „polska cytryna”, nieco zapomniany owoc w Polsce.
Posiada charakterystyczny zapach, wygląd oraz zawiera naturalną witaminę C-jest jej 3-5 kronie więcej niż w cytrusach, bardziej aktywna niż syntetyczna.
Jako jeden z nielicznych owoców nie przyswaja zanieczyszczeń ze środowiska w szczególności metali ciężkich.
Owoce pigwowca są źródłem pektyny i aminy, zawierają minerały takie jak potas, żelazo, magnez, wapń.
Pigwowiec obniża ciśnienie krwi, posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwreumatyczne. Owoce pigwowca wspomagają układ odpornościowy i wzmagają apetyt, mają też korzystny wpływ na odporność organizmu.
Dodatek do potraw, ciast, deserów, sorbetów, twarogu. Świetnie sprawdzi się jako składnik drinków, lemoniad czy naturalny słodzik herbaty.
Certyfikaty: Marka Produktu Lokalnego
Pojemność/cena: 340g/18zł 240g/12zł
Skład: owoce pigwowca 70%, cukier
Syrop z pigwowca – bardzo duża zawartość witaminy C.
Jako jeden z nielicznych owoc nie przyswaja zanieczyszczeń ze środowiska w szczególność metali ciężkich.
Intensywny aromat pigwowiec zawdzięcza głownie witaminie C – 35 ml syropu z pigwowca zaspokaja dzienne zapotrzebowanie człowieka.
Polecany przede wszystkim w okresie wzmożonych przeziębień i ogólnemu osłabieniu organizmu dzięki swoim właściwościom przeciw zapalnym i wzmacniającym organizm. Syrop z pigwowca obniża ciśnienie krwi, posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwreumatyczne, zawiera antyoksydanty zmniejszające ryzyko wystąpienia nowotworów, zmniejsza kaloryczność pokarmów.
Używać go można, jako dodatek do herbaty, lemoniad, nalewki, jogurtu naturalnego, mas, ciast, sorbetów, sałatek owocowych i warzywnych. Doskonale zastępuje cytrynę w herbacie.
Certyfikaty: Marka Produktu Lokalnego
Pojemność: 300 ml; 500 ml
Składniki: owoce pigwowca, cukier
Sok z pigwowca z Końskowoli – „polska cytryna” – prawdziwa bomba witaminowa.
Tłoczony na zimno ze świeżo zebranych owoców pigwowca japońskiego. Sok to produkt unikalny o niepowtarzalnym smaku, w 100% naturalny, BEZ DODATKU CUKRU!
Źródło witaminy C (dawka ok 30 ml dziennie), której organizm nie magazynuje, należy ją dostarczać. Zawiera sole mineralne tj. miedź, żelazo, potas, witaminy z grupy B, bardzo dużą ilość pektyn.
Podnosi odporność organizmu, obniża ciśnienie, zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych, reguluje poziom glukozy, zmniejsza ilość złego cholesterolu. Jest świetnym antydepresantem, działa uspokajająco i wyciszająco.
Polecany dla dzieci, dorosłych osób starszych, kobiet w ciąży i karmiących, osób narażonych na duży wysiłek fizyczny
Zmniejsza kaloryczność pokarmów i wchłanianie cukrów. Jego zastosowanie w kuchni jest wszechstronne dodatek do herbaty, lemoniad, do zakwaszania barszczu, chrzanu, mas, ciast, galaretek, wody z miodem, sałatek owocowych i warzywnych, sosów
Certyfikaty: Marka Produktu Lokalnego, Lubelski Produkt Tradycyjny
Pojemność/cena: 300ml/13zł 500 ml/20zł
Skład: owoce pigwowca 100%
Syrop z mniszka lekarskiego – powstaje ze świeżo zebranych kwiatów mniszka lekarskiego (mlecz).
Bogactwo witamin i mikroelementów. Syrop używany jest przeciw przeziębieniom, zaleca się pić 1-2 łyżki dziennie, dodawać do herbaty.
Wykorzystuje przede wszystkim działanie oczyszczające mniszka wpływające na prawidłowe funkcjonowanie wątroby, wzmacnia i wzbogaca apetyt.
Mniszek dzięki zawartości wit. C i kwasów organicznych wykazuje właściwości przeciwrakowe przeciwszkorbutowe. Obniża poziom glukozy we krwi, oczyszcza krew, poprawia krążenie, działa przeciwnowotworowo. Picie syropu zaleca się szczególnie przy infekcjach górnych dróg oddechowych i kaszlu.
To naturalne lekarstwo wykazuje działanie przeciwzapalne i dostarcza organizmowi wielu witamin wspomagających walkę z drobnoustrojami.
Certyfikaty: Marka Produktu Lokalnego
Pojemność/cena: 300ml/13zł
Skład: kwiaty mniszka lekarskiego 40%, cukier, woda
Żelki z dyni – produkt o unikatowym smaku – dynia połączona z pigwowcem. Tworzy wyjątkową kompozycję smakowo-zapachową
Dynia przede wszystkim ma działanie oczyszczające i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby, jest niskokaloryczna, bogata w B-karoten, zawiera dużo potasu, wapnia, fosforu i witamin. Zarówno dynia jak i pigwowiec to bogactwo witamin i mikroelementów potrzebnych naszemu organizmowi . Ponadto dynia opóźnia procesy starzenia i ma wpływ na dobry stan skóry. Z kolei pigwowiec zwiera dużo cennych witamin i wzmacnia organizm. Pigwowiec to inaczej polska cytryna. Nazywany tak nie tylko ze względu na charakterystyczny zapach, wygląd ale głównie ze względu na zawartość witaminy C.
Dynia z pigwowcem to niezwykłe połączenie które gwarantuje 100% naturalności i zdrowia.
Żelki z dyni to świetna przekąska dla dużych i małych 🙂
Certyfikaty: Marka Produktu Lokalnego
Pojemność /cena: 150g/15zł
Skład: dynia, syrop z pigwowca